Slim-Fast odchudza! Szybko i dokładnie!

Uwaga na znane i lubiane koktajle odchudzające Slim-Fast.
Amerykańska FDA razem ze Slim-Fast Company, a także kanadyjska Food Inspection Agency (CFIA) i Unilever Canada Inc. wycofują ze sklepów miliony puszek z gotowymi do spożycia koktajlami Slim-Fast, zawierającymi prawdopodobnie niepożądany dodatek w postaci bakterii Bacillus cereus. Spożycie takiego produktu nie grozi wprawdzie niczym bardzo strasznym, ale biegunka czy wymioty pojawić się mogą. Rozumiem, że wprawdzie w ten sposób cel odchudzający zostaje osiągnięty ;-), jednak ponieważ nie jest to ani przyjemne ani estetyczne, ludzie wolą nie mieć kontaktu z tym produktem. Zupełnie nie wiedzieć czemu :-)

Dzisiejszy wpis z serii Wszystkie stworzenia małe i mniejsze sponsoruje więc literka B – jak Bacillus cereus.

Bacillus cereus, czyli laseczka woskowa, jest dużą bakterią Gram-dodatnią, tlenową, ruchliwą, mającą zdolność tworzenia przetrwalników. Jako czynnik etiologiczny zatruć pokarmowych została opisana po raz pierwszy w 1955 roku, a CDC notuje kilka tego rodzaju epidemii rocznie. Zakażenie to jednak nie podlega zgłoszeniu, często nie jest więc diagnozowane. Zatrucia pokarmowe spowodowane B.cereus zdarzają się niezależnie od pory roku i miejsca. W Stanach Zjednoczonych często straszy się w tym kontekście knajpkami meksykańskimi i chińskimi, choć warto pamiętać, że jedna epidemia dotyczyła zakażonego mleka w proszku, z którego przygotowywano najbardziej amerykańskie z amerykańskich dań, czyli Mac and cheese.

Zakażenie pokarmowe B. cereus może przybierać dwie formy. Jedna, tzw. wymiotna, związana jest z działaniem jednej z toksyn bakterii – ciepłostabilnej i odpornej na niskie pH oraz niektóre enzymy układu pokarmowego – toksyny wymiotnej (emetic toxin ETE). Choroba trwa około 9 godzin i charakteryzuje się nudnościami i wymiotami oraz krótkim inkubacji – od 1 do 6 godzin (może zostać pomylona z pokarmowym zatruciem gronkowcowym). Występuje bardzo często po spożyciu zakażonego ryżu, ugotowanego, w którym nie zostały zniszczone przetrwalniki. Pod wpływem przetrzymywania potrawy w temperaturze pokojowej przetrwalniki kiełkują, po czym bakterie wytwarzają toksynę, której nie daje się unieszkodliwić nawet przez następujące podgrzanie jedzenia.

Druga forma zatrucia pokarmowego o etiologii B. cereus jest typową chorobą biegunkową, trwającą około doby i występującą od 8 do 16 godzin po spożyciu zakażonego pokarmu, którym najczęściej jest mięso lub warzywa (przypomina zatrucie pokarmowe spowodowane przez Clostridium perfringens). Za objawy odpowiada tutaj inna toksyna/toksyny B. cereus – ciepłolabilne i wrażliwe na środowisko kwaśne enterotoksyna Nhe i/lub hemolityczna enterotoksyna NBL.

Obie formy zatrucia pokarmowego spowodowanego przez B. cereus przebiegają dość łagodnie i nie wymagają specjalnego postępowania terapeutycznego.

(Źródła: Todar’s Online Textbook of Bacteriology; „Food Poisoning” R.M. Gamarra i inni, opubl. w eMedicine; oraz  Medical Microbiology, ed. S. Baron)

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Slim-Fast odchudza! Szybko i dokładnie!

  1. Ja nie wiem, ale osobiście uważam, że B.cereus jest doskonałą alternatywą dietetyczną. W ogóle sądzę, że powinno się promować innowacyjne diety, których skuteczność jest w oczywisty sposób wyższa od tradycyjnych. Jesz co chcesz i ile chcesz, tylko wszystko z dodatkiem toksyn wydzielanych przez B. cereus i potem zwracasz jedną lub drugą stroną. Zupełnie nie rozumiem, czemu ludzie nie chcieli się takim zabiegom poddawać.

    Inną możliwością jest wymyślone przeze mnie i opatentowane „jedzenie wstępnie przetrawione”. To nie tylko produkt dietetyczny, ale odpowiedni także dla osób żyjących w dużym pośpiechu (nie muszą tracić czasu na trawienie). Jest dostępny w dwóch formach: przemysłowej – do żywności dodaje się zestaw enzymów trawiennych, pozwala im się zadziałać, a w odpowiednim momencie termicznie przerywa się proces; ekologicznej – pokarm jest zjadany przez stare kobiety ze wsi, a potem zwracany, pakowany i pasteryzowany. Polecam!

  2. Stawiam na ekologię. Tylko czemuż, ach czemuż muszą to być stare kobiety ze wsi? Może warto zrobić różne linie produkcyjne – dla każdego coś smacznego – starsze panie, młodsze panie, seksowni młodzi panowie, starsi panowie dwaj, itd.? ;-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s